Kurs degustacji i oceny wina

Kurs adresowany do: osób zainteresowanych szeroko pojętym światem wina.

W ramach kursu uczestnicy:

  • poznają założenia rzetelnej i sprawdzonej metody degustacji, w oparciu o którą będą potrafili (w sposób obiektywny) ocenić konsumowane wina,
  • nabywają praktyczne umiejętności w zakresie degustacji i oceny win różnego rodzaju,
  • zdobywają wiedzę na temat metod produkcji podstawowych rodzajów win,
  • rozpoznają w jaki sposób wybrana metoda produkcji wina determinuje jego charakterystyki oraz wyniki uzyskiwane podczas jego degustacji i oceny.

Organizacja kursu:

Kurs składa się z dwóch bloków zajęć teoretyczno-praktycznych (każdy po 4 godziny) organizowanych w ciągu jednego dnia . W ich trakcie uczestnicy degustują łącznie dwanaście win (rożnych rodzajów, różnych marek i producentów). Liczba uczestników kursu jest ograniczona (maksymalnie 15 osób w grupie), tak aby każdy mógł w nich aktywnie uczestniczyć

Godziny odbywania spotkań:

od godz. 10:00 do 14:00 (blok poranny) oraz od godz. 16.00-20.00 (blok popołudniowy)

Program:

  • Blok poranny:
  • 1.1 Enologia czyli nauka o produkcji wina (1)
  • 1.2 Na czym polega degustacja wina?
  • 1.3 Metoda degustacji wina
  • 1.4 Elementy składowe oceny wina w ramach aspektu: wygląd wina
  • 1.5 Elementy składowe oceny wina w ramach aspektu: aromaty wina
  • Degustacja wybranych win (praktyka)
  • Blok popołudniowy:
  • 2.1 Enologia czyli nauka o produkcji wina (2)
  • 2.2 Elementy składowe oceny wina w ramach aspektu: bogactwo wina
  • 2.3 Elementy składowe oceny wina w ramach aspektu: struktura wina
  • Degustacja wybranych win (praktyka)

Cena: 295 zł

Uwaga! Uczestnikami kursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.

Aby przejść do kalendarza zajęć, kliknij tutaj: Kalendarz zajęć

Przeczytaj także: dlaczego warto wybrać naszą Szkolę? oraz Miejsce spotkań w Warszawie

Reklamy