Santo Cristo Roble 2013

Julio Cesar Sobrino - Santo Cristo Roble 2013

Nazwa wina: Santo Cristo Roble

Rodzaj wina: Tinto (czerwone)

Typ wina: Roble (3 miesięcy w amerykanskich i francuskich beczkach)

Rocznik: 2013

Szczepy: To wino wieleszczepowe 70% Tempranillo, 20% Cabernet, 10% Garnacha

Producent: Bodegas Santo Cristo http://www.bodegas-santo-cristo.com

Importer: Viñola http://www.vinola.pl

Miejsce pochodzenia (D.O.): D.O. Campo de Borja (czytano Campo de Borha 😉 )

Miejsce zakupu: dostalem od importera

Cena: — PLN

Komentarz: ¡Hola Amigos! Uznaję, że uwielbiam mocne wino z taninami, i to Santo Cristo Roble jest właśnie przykładem win których lubię. Santo Cristo Roble wyprodukowano ze szczepów Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Garnacha, każdy z nich dodaje winom coś ciekawego: Tempranillo – kwasowość i struktura, Cabernet – koncentracja i taniny, Garnacha – Owocowość oraz + taniny. Obecności w beczkach (3m) dodaje winom + taniny czyli trochę potencjał dojrzewania.

W nosie to złożone wino, mozna czuć aromaty czerwonych owoców (Tempranillo), subtelne nuty papriki żielonej (Cabernet), aromaty korzenne, dąb, lekkie spalone drewno. Wino balsamiczne.

W ustach, to wino które ma dużą strukturę z powodu taninów, ale UWAGA!! to wino „roble” tzn. ze było w beczkach mniej niz 6 mies. dokladnie 3 mies. i rocznik tego wina to 2013, wiec prawie dwa lata bylo w butelce i to wystarczający czas aby wszystkie skladniki wina się połaczyli. Polecam to wino!! ¡Hasta la próxima Amigos! 🙂

Reklamy